Общински здравен център - Шумен

 
 - Начало - Отговор - Статистика - Регистриране - Търсене -
www.ozc-shumen.org / ПУБЕРТЕТ / bolest li e?
Автор Съобщение
tina15
# Дата: 4 авг 2008 17:40
Отговор 


zdraweite,iskam da vi popitam za6to horata izpadat w depresiq i kak se lekuwa daite mi po podrobna imfirmaciq?...ima li po specialni zawedeniq za tazi bolest li da nareka neznam.Za6to horata se promenq taka?Kakwa e pri4inata?

admin
Администратор
# Дата: 7 авг 2008 09:15
Отговор 


Здравей tina15, депресията се характеризира с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно и съществено намалява способността за работа, сън, хранене и получаване на удоволствие от ежедневните дейности. Такива периоди на депресия могат да настъпят веднъж, два или повече пъти в живота. Ако не се лекуват, епизодите обикновено продължават между 6 месеца и година.
Няма единна причина за депресията. Различни психологически, биологични и външни фактори могат да окажат влияние.
Депресията е свързана с неравновесие на три вида химични съединения в мозъка (норепинефрин, серотонин и допамин), които предават електрическите сигнали между клетките и това затруднява комуникацията между невроните. Освен това се установява и генетична връзка (предава се в семейството). Не всеки, който има генетична предразположеност развива депресия, но тези хора са по-уязвими към факторите, които водят до болестта.
Депресията може да е свързана с различни събития в живота като раздяла с приятел, развод, загуба на работа и др.Приемането на алкохол също може да отключи депресията. Трябва да се отбележи обаче, че това състояние не се предизвиква от слабост на характера, мързеливост или липса на воля и много често възниква спонтанно, без да е отключено от събитие или болест.
Как да се справим с депресията?
-съобразете се със състоянието си - не очаквайте да правите всичко както преди. Направете си реалистична програма.
-не вярвайте на отрицателните си мисли, които Ви карат да се самообвинявате или да се чувствате несигурни в начинанията си. Това помага за облекчаването на депресията. Тези мисли ще изчезнат когато депресията се премахна.
-занимавайте се с дейности, които Ви карат да се чувствате добре или в които сте постигали успехи.
-избягвайте вземането на важни решения за живота докато сте в депресия. Ако все пак се налага, консултирайте се с някого, на когото имате доверие.
-избягвайте алкохола и медикаменти - и двете могат да влошат депресията, както и предизвикват странични ефекти при комбинацията с антидепресанти
-физическата активност помага за подобрение на настроението. Добра цел е упражнения с продължителност 30 минути 4-6 пъти на седмица, но дори и по-разредената активност е полезна.
-не се обезкуражавате - лечението на депресията отнема време.
Има три основни метода на лечение на депресията:
-лекарства
-психотерапия
-електроконвулсивна терапия
Лечинието при леките форми е в домашни условия, а при тежките е в специализирани заведения-психиатрии.

tina15
# Дата: 7 авг 2008 14:05
Отговор 


blagorq za otgovora!

Вашият отговор
Получерни букви  Курсивни букви  Подчертани букви  Илюстрация  Адрес в Интернет  Забрани *Какво е това?

» Име  » Парола 
Можете да не въвеждате парола, а само име, ако то не се използва от някой регистриран участник.
 

PHP forum software miniBB™ © 2001-2024