Общински здравен център - Шумен

 
 - Начало - Отговор - Статистика - Регистриране - Търсене -
www.ozc-shumen.org / КОНТРАЦЕПЦИЯ / Противозачатъчни
Автор Съобщение
askim
Участник
# Дата: 14 сеп 2011 13:28
Отговор 


Здравейте, искам да попитам ако започна да пия противозачатъчни или започна да използвам хормонални пластири 1 седмица преди очакваната менструация, това ще забави ли менструацията и дали този метод на контрацепция ще е ефикасен ако правя секс 1 седмица след започването на противозачатъчните.

admin
Администратор
# Дата: 16 сеп 2011 10:01
Отговор 


Здравей askim, по принцип противозачатъчните се започват от първият ден на цикъла. Реакциите са индивидуални и не при всеки успяват да изместят цикъла, ако се започне 1 седмица по рано. Обикновенно 24 часа след началото вече е безопастно да се прави секс, така че не се притеснявай.

askim
Участник
# Дата: 16 сеп 2011 19:13
Отговор 


А дали ще е проблем да използвам едновременно противозачатъчни и Примулор Нор за забавяне на менстрация и предпазване от бременост?

admin
Администратор
# Дата: 17 сеп 2011 09:02
Отговор 


Здравей askim, не е желателно да се използват и двата препарата за едно и също нещо. По-добре си купи само противозачатъчни таблети и ще постигнеш едновременно и двата ефекта- отлагане и предпазване.

аноним
# Дата: 10 май 2016 15:15
Отговор 


Здравейте! Искам да ви попитам, колкото и да е глупаво. Пия Линдинет вече 4 месеца редовно, също така ползваме презерватив и приятеля ми свършва извън мен с презерватива. При тези обстоятелства няма от какво да се притеснявам нали? А и още нещо възможно ли е от ОК да ходя трудно до тоалетна по голяма нужда и да ми е подут корема и също така пак от тях да имам кремообразно бяло течение? Ще съм Ви благодарна ако ми дадете компетентното си мнение!

аноним
# Дата: 10 май 2016 15:28
Отговор 


Само още нещо.. ако въпреки противозачатъчните настяпи бременност няма да има цикъл въпреки Ок нали?

admin
Администратор
# Дата: 14 май 2016 14:31
Отговор 


Здравей аноним, не се притеснявай, обикновено приема на даден вид контрацептив няма такъв ефект /за изхожданията/. Относно подутия корем и течението е възможно в периода когато по принцип трябва да имаш овулация да се появят. Ако настъпи бременност въпреки приема им, най-често кървене не се появява.

anim
Участник
# Дата: 9 окт 2016 13:42
Отговор 


Здравейте! Около 8 месеца, редовно пиех ОК, идваше ми нормално винаги. След като изпих опаковката за месец септември ми дойде пак когато си трябваше. Сега реших да спра хапчетата за няколко месеца и повече ни съм почвала да пия. Та въпросът ми към вас е кога би трябвало да ми дойде -през същия интервал, както когато пиех ОК или както преди да започна да ги пия?

admin
Администратор
# Дата: 14 окт 2016 10:12
Отговор 


Здравей anim, след спиране на ОК, обикновено в първите 1-2 месеца цикъла идва както по времето когато си приемала хапчетата, а след това както е било преди да ги започнеш, но понякога е индивидуално и още от самото начало е както преди.

anim
Участник
# Дата: 14 окт 2016 21:02
Отговор 


Благодаря ви много!

Лили
# Дата: 12 авг 2017 14:00
Отговор 


Здравейте! Никога не съм приемала противозачатъчни и не съм много наясно за тях...бихте ли могли да ми обясните как действат, как се приемат и кога почват да действат след приемането. Също ако може да ми кажете някакви и колко струват.
Благодря!

admin
Администратор
# Дата: 14 авг 2017 11:20
Отговор 


Здравей Лили, противозачатъчните хапчета са едни от най-сигурните и най-често използваните предпазни средства срещу забременяване. Има различни видове противозачатъчни хапчета в зависимост от съдържанието на хормони в тях - еднофазни, двуфазни и трифазни, като за начинаещите се препоръчва първият вид.Противозачатъчните хапчета имат способността да потискат овулацията, като по този начин затрудняват движението на сперматозоидите. Обикновено противозачатъчните хапчета са 21 на брой в опаковка, защото се приемат в продължение на 21 дни от месеца и приемът им започва в първия ден на цикъла.След това настъпват 7 дни почивка, като 3 - 4 от тях са заети от месечния цикъл на жената. Понякога над хапчетата има посочени дни от седмицата, за да се следва стриктно схемата. Всяко хапче се взима под час, защото ако се пропусне - влиянието му намалява. Ако приемът на таблетките е започнал от 1-вия ден на менструацията, то тяхното действие започва веднага и няма нужда от друг метод за предпазване в следващите 7 дни. Но ако е почнал на 2-рия и нататък - се налага използването и на друг метод в следващите 7 дни. Освен таблети има презервативи, пластири /лепенки/, спирали, диафрагми и др. средства за предпазване. Препоръчително е преди първи прием на контрацептив да се консултираш със специалист, който преценява кой е най-подходящия за теб. Цените също са различни.

Силвия
# Дата: 4 сеп 2017 19:59
Отговор 


Здравейте! Пиша ви защото съм малко притеснена относно приема на Жанин. Приемам го заради регулиране на МЦ. До сега не съм приемал ОК, за пръв път ми е и още не съм свършила опаковката. Приемам ги всеки ден в 22:00 часа, но днес видях че съм объркала дните по стрелките. Миналата седмица съм взимала от неделя до понедвлник, вместо от понеделник до неделя. Моля да ми кажете дали това е фатално и има ли опастност от ислпжнения или бременност? Благодаря ви

admin
Администратор
# Дата: 12 сеп 2017 11:24
Отговор 


Здравей Силвия, не се притеснявай, не е фатално случва се понякога, независимо че не е желателно, важното при прием на контрацептив е да няма пропуснат ден. Споко!

Еми
# Дата: 5 окт 2017 17:13
Отговор 


Здравей Админ!
Приемам Жанин от 3 месеца. Сега ми се налага да пия антибиотик "Ципрофлоксацин" поради инфекция на пикучните пътища. Моля да ми кажете дали мога двата медикамента да се приемат заедно и дали антибиотика ще повлия на Жанин или обратното.
Благодаря :)

admin
Администратор
# Дата: 6 окт 2017 09:27
Отговор 


Здравей Еми, не се притеснявай. Можеш да приемаш двата препарата заедно, единственото условие е да има интервал между двата продукта от поне 1 час т.е. ако Жанин го пиеш в 20.00 часа, другото ще го вземеш или до 19.00 часа или след 21.00 часа.

Силвия
# Дата: 10 ное 2017 08:01
Отговор 


Здравейте,Админ!
Пиша Ви тъй като приемам Жанин от няколко месеца ( 3 опаковки съм изпила) и поради непоносимост към препарата ( много оскъден МЦ и виене на свят) лекуващия доктор ми ги смени с Zoely. Моля да ми кажете дали знаете нещо повече за този медикамент, дали е по-слаб и за страничните му ефекти. Питам тъй като в листовката пише, че често се повишава теглото, и също така от честите нежелани реакции са главобилие и виене на свят. Определено се притесних и не зная дали да ги започна.
Благодаря предварително!
Силвия

admin
Администратор
# Дата: 10 ное 2017 14:52
Отговор 


Здравей Силвия, Зоели, както и Жанин спадат към групата на т.нар. нискодозирани хормонални препарати, но независимо от факта, че се приемат сравнително добре от жените понякога реакциите са индивидуални и не могат да се предвидят. Затова и не мога да каже дали ще ги понасяш добре или не. При всяко начало на прием на контрацепцив има период на адаптация на самия организъм в рамките на 1-2 месеца. Варианта е да започнеш и да видиш, предварително няма да се каже.

Силвия
# Дата: 9 мар 2018 22:16
Отговор 


Здравей,Админ! Отново се обръщам към Вас,защото съм доста притеснена. 6 месеца приемах ОК за регулация на цикъла, тъй като приемах дълго време ( 9 месеца ) преднизолон за лечение на щитовидна жлеза. Орез първите 3 месеца приемах Жанин, но ми бяха сменени с Zoely. След около 4-тия месец забелязах леко покачване на килограмите около 2 кг. Преди 40 дни спрях ОК, поради свършване на курса на лечение, но се чувствам подута и килограмите са нагоре с още 2 кг. Килограмите се трупат в обшастта на корема и бедрата. Моля да ми кажете дали това е нормално и колко време трябва д мине, за да се върнат нормалните кг и нива на хормоните? И най-вече дали може да съм си направила нещо на щитовидната жлеза с тези ОК. Много ще съм Ви благодарна за отговора.

admin
Администратор
# Дата: 12 мар 2018 09:35
Отговор 


Здравей Силвия, не се притеснявай, по принцип при прием на ОК, дори и ниско дозирани каквито са Зоели, е възможно леко покачване на килограмите, просто реакциите са индивидуални. Освен това Преднизолона също води до покачване на килограми, затова не мога да кажа със сигурност от кой препарат е точно. Обикновено 6 месеца е периода, който е достатъчен за нормализиране на нивото на хормоните, но ще се повторя и ще кажа, че при всеки организъм е различно. За щитовидната не се притеснявай, нищо не си и направила. Относно кога ще си нормализираш кг, трябва да минат най-малко 2-3 месеца за да се случи, но може и по-бързо или по-бавно, въпрос на организъм, важното е ти да си добре.

admin
Администратор
# Дата: 21 мар 2018 10:08
Отговор 


Здравей markovaam, не се притеснявай, по принцип при започване на редовен прием на ОК понякога трябва да минат 1-2 месеца за да се нормализира цикъла, както и интервалите между тях, просто реакциите са индивидуални. Би трябвало около 23.03. /защото февруари има 28 дни/ или малко по късно да ти се появи кървене. С неговото започване от първия ден, можеш да си подновиш приема на ОК.

Вашият отговор
Получерни букви  Курсивни букви  Подчертани букви  Илюстрация  Адрес в Интернет  Забрани *Какво е това?

» Име  » Парола 
Можете да не въвеждате парола, а само име, ако то не се използва от някой регистриран участник.
 

bulletin board script miniBB™ © 2001-2024