Общински здравен център - Шумен

 
 - Начало - Отговор - Статистика - Регистриране - Търсене -
www.ozc-shumen.org / КОНТРАЦЕПЦИЯ / Дуфастон
Автор Съобщение
Поли
# Дата: 1 окт 2018 08:38
Отговор 


Здравейте! Миналият месец (август) пих дуфастон от 12 до към 19 август.
След това цикълът ми дойде на 20.8.
Сега септември м.ц. Трябваше да настъпи на 18.09, но не дойде. Не съм пила отново дуфастон и си направих около 5,6 теста за бременност, които са отрицателни. В момента 30.09 и 01.10 имам някакво тъмно предменструално течение.
Трябва ли да пия отново Дуфастон?
Възможно ли е от него да настъпи промяна или закъснение в мц?
Щом имам предменструалния течение не би трябвало да се тревожа , нали?
Благодаря предварително!

admin
Администратор
# Дата: 1 окт 2018 11:49
Отговор 


Здравей Поли, не се притеснявай, след толкова отрицателни тестове, просто няма за какво да се тревожиш. След прием на Дуфастон е възможно да имаш леко закъснение в цикъла следващият месец. Ако си го пила за нарушение в цикъла вследствие на хормонален проблем само един месец не е достатъчен и трябва да го продължиш, но ако е било за изместване на цикъла ще се появи кървене, дори и с малко закъснение и не е необходимо да го пиеш пак.

Ирина
# Дата: 18 юли 2022 09:10
Отговор 


Здравейте! На 38 години съм, бях с редовен МЦ, но след прекаран ковид 2 пъти и отделно ваксинация МЦ се промени. Първо идваше по-рано или между 21-23 дни. Като един път ми дойде на 20 дни. Пуснах си всички хормонални изсшедвания и са добри - яйчниковия еезерв е запазен. Последния месец овулацията ми беше на 27 ден и следователно МЦ дойде на 40тия ден, като беше нормален по количесто и дни. Този месец МЦ пак ми закуснява, днес ми е 33 ден и още не ми е дошъл. ( не съм бременна). Като типичната ЦС, която е като белтък на яйце я имах в голямо количесто от 6-ти до към 16ти ден. За съжаление не си направих тест за овулация. Протеснявам се защото имам мн леки ПМС симптомии ( при мен са много силни принципно) като изнервеност, главоболие, мн лек дискомфорт в корема и кръстта от време на време, но МЦ още го няма. Доктора ми е отпуск 2 седмици и не зная какво да правя. Моля за съвет да изчакам да ми дойде ( ако въобще дойде ). Наистина се протеснявам, да не е нещо страшно или и аз не зная. :( Моля за съвет Благодаря!

admin
Администратор
# Дата: 18 юли 2022 09:24
Отговор 


Здравей Ирина, не се притеснявай след прекаран Ковид обикновено целият организъм е разбутан и е нормално да се промени и МЦ. За съжаление времето за влизане в нормален ритъм на всичко, макар и индивидуално, е дълъг, може да стигне и до година. Така, че просто се успокой и си изчакай цикъла. Няма нищо обезпокоително към момента.

Ирина
# Дата: 18 юли 2022 09:51
Отговор 


Благодаря Ви сърдечно за отговора! Първоя ковид излрах преди година, след това слпжох ваксина и тази година април изларах втори път ковид, но доста леко. И вече година имам тези смущения с МЦ. Благодаря Ви отново! Успешна нова седмица

admin
Администратор
# Дата: 19 юли 2022 08:55
Отговор 


Здравей Ирина, дано скоро всичко при теб се нормализира. Радваме се, когато сме полезни. Успех!

Ирина
# Дата: 22 юли 2022 08:19
Отговор 


Здравейте отново Админ! Преди 2 дни посетих специалист, тъй като ви казах, че МЦ ми закъсняваше със седмица. Установи се фоликулярна киста с размее 32мм в десния яйчник и овулация в десен яйчник ден преди прегледа или на 8мия ден от закъснението. Доктора каза, че няма страшно и тази киста се дължи на хомонален дисбаланс. Моля да ми кажете какви са шансовете за забременяване с такава киста в месеца когато е направена, тъй като 2 дни преди доказаната овулация имахме полов контакт с мъжа ми, но не е имало екулация в мен. И отделно дали тези кисти застрашвст бъдещо забременяване. Преписаха ми 20 дни с-фем и ми казаха, че дебелината на матката е 8мм и МЦ мога да очаквам след най-рано 10 дни. Моля за съвет, че съм доста притеснена. Благодаря

admin
Администратор
# Дата: 22 юли 2022 09:30
Отговор 


Здравей Ирина, не се притеснявай. Наистина една от най-честите причини за появата на фоликуларни кисти е хормоналният дисбаланс. Това, което се наблюдава, е повишени нива на FSH, познат още като фоликулостимулиращ хормон. В повечето случаи те изчезват сами или се предписва терапия, както при теб. S-Femme е хранителна добавка, която подпомага процеса на овулация и подобрява функциите на яйчниците. Макар и рядко е възможно с фоликуларна киста да възникне и бременност. В повечето случаи бременността е нормална и жената ражда здраво дете. След като при теб не е имало еякулация значи няма от какво да се притесняваш. Обикновено този тип фоликуларни кисти изчезват сами в рамките на няколко цикъла /3-4/ и не пречат на бъдещо забременяване. Това, което е препоръчително да направиш е през следващите няколко месеца да посещаваш специалист за да се проследи дали е изчезнала или не. Споко!

Ирина
# Дата: 22 юли 2022 09:59
Отговор 


Много Ви благодаря Админ! Да, следващите 2-3 месеца ще посещавам специалист, да се проследи кистата. Последен въпрос имам към Вас - трябва ли да очаквам по-болезнени и тежки МЦ докато я имам или при "изчезвснето" й?

admin
Администратор
# Дата: 25 юли 2022 09:16
Отговор 


Здравей Ирина, обикновенно при наличие на киста, цикъла е по-оскъден и кратък, но може да е по-болезнен. При "изчезването" и е възможно да усетиш лек дискомфорт, като по-силна болка, която постепенно намалява, но не е задължително. Просто всичко е индивидуално и въпрос на търпимост към болка. Не се притеснявай!

Ирина
# Дата: 31 юли 2022 14:50
Отговор 


Много ви благодаря! Днес отново пиша, защото съм притеснена, а с доктора не мога да се свържа. Днес е 12ти ден от последната ми доказана овулация, умам усещане, че МЦ ще дойде ( леки болки в гърдите от външната страна, дискомфот в корема от време на време, главоболие, леко замайване, изнервеност), но още нямам МЦ, видях само мн леко кафеникаво зацапване. Днес получих кратка боцкаща болка в десен яйчник, където беше установеа и фоликулярната киста. Притеснявам се дали ще имам МЦ, защото реално последния МЦ беше на 17/06, дали не се е образувала още една киста или пък бременност. По-горе казахте, че няма как да е настъпила бременност като не е имало еякулация в мен и тн. Но вече всичко ми минава през главата. И то защото не се чувствам добре, и само тази киста ми е в главата. Отново Ви благодаря!

Ирина
# Дата: 31 юли 2022 14:53
Отговор 


А забравих да кажа, че преди 12 дни че денелината на матката беше 8мм, което било малко за МЦ

admin
Администратор
# Дата: 1 авг 2022 09:25
Отговор 


Здравей Ирина, не се притеснявай. След като си имала последно цикъл на 17.06., най-вероятно следващият ще е около 17.08..Симптомите които описваш са характерни за периода на овулация и според датата на която го очакваш също излиза така. За да се успокоиш напълно, ако искаш си направи тест. Боцкането, за което спомена е нормално да го има след като кистата е на същия яйчник, но дори и да няма киста пак е нормално да го има при някои жени. Успокой се и не се вкарвай във филм!

Ирина
# Дата: 15 авг 2022 09:49
Отговор 


Здравейте отново! Първо искам да Ви благодаря, че Ви има!
Пиша тъй като имаш МЦ, както се очакваше, който мина нормално. На 10тия ден отидох на контролен преглед при специалиста да видим дали кистата е "изчезнала". На прегледа се установи, че кистата я няма в десния яйчник но има задържан фоликул 15мм, също така, че след 3-4 дни ще настъпи овулация в другия яйчник, където има 3 АФ. Според доктора, няма нищо обезпокоително и всичко е нормално и след 6 месеца да отида на контролен. И този задържан фоликул щял да изтече. Пиша Ви защото се притеснявам, дали и този фоликул няма да се превърне в киста?
Ето какво пише от извледвснето: УЗД матка: ПЗР 45 мм, ЕНД 10мм, Десен овариум 25 мм; задържан фоликул 15 мм, Ляв овариум 3 АФ 25мм, СД- без излив.
Каза ми също да си изпия кутията с c-femme. Други не се налагало.
Моля да ми кажете и ваше мнение дали има от какво да се притеснявам с този задържан фоликул? Дали може да имам проблем с десен яйчник и не трябва ли другив месец пак да отида на контролен, а не след 6 месеца? Благодаря Ви!

admin
Администратор
# Дата: 16 авг 2022 09:27
Отговор 


Здравей Ирина, не се притеснявай, задържаният фоликул е състояние, което не крие риск. По принцип, ако продължи да расте е възможно да се превърне в фоликуларна киста, но в повечето случаи изчезват след три или четвърти менструални цикъла, затова ти е казал да отидеш след 6 месеца. Освен хормоналният дисбаланс, други чести причини за появата на тези кисти са стресът, както и прекаленото физическо и психическо натоварване. Именно затова е важно жената да се стреми към по-балансиран и здравословен начин на живот, който да ѝ осигури максимално спокойствие и да позволи нормалното протичане на процесите в нейното тяло. Успокой се и си до изпий S-Femme - хранителната добавка, която подпомага процеса на овулация и подобрява функциите на яйчниците, както ти писах и преди това и всичко ще е наред!

Ирина
# Дата: 10 апр 2023 18:24
Отговор 


Здравей отново Админ. Мина повече от 6 месеца и аз отново съм в ужаса с киста. Януари месец ми закъсня МЦ с 9 дни и посетих АГ специалист, който каза, че всичко е наред. Изпратих снимката на лекуващия ми АГ ( тъй като е 6 месеца болничен) и тя каза, че имам киста около 3 см. Назначи Дуфастон за 5 дни, защото лигавицата била мн тънка и нямало да ми дойде МЦ. След Дуфастона МЦ се появи и беше нормален. На 20тия ден отново отидох на контролен преглед да видя дали тази киста е изчезнала. Беше 20ти ден от МЦ и казаха, че няма киста и лигавицата била 6мм и можело да ми закъснее до 10 дни, но цикъла си дойде нормално и с 2 дни по-рано. След това отново имах закъснение от 4 дни и пак минах през АГ, който казаха, че нищо ми няма ( и да престана да посещавам кабинета им) и че лигавицата е 13 мм и съм пред цикъл. Но седмица по-късно цикъла не се появи и получих остра болка в дясно за кратно. Лекуваща ми ме прати при нейн колега и за съжаление той установи киста над 5см. Каза, че това не може да се получи за една седмица и е стара функционална киста. Назначи примолут нор 5мг за 10 дни 2х1.
Искам да попитам дали от него се задържа вода, защото започнах да качвам кг и по-малко уринирам? Опасни ли са тези кисти и дали показват навлизането на ранен климакс, защото съм на 38. И най-вече дали имат връзка с ТСХ което е около 4.

admin
Администратор
# Дата: 18 апр 2023 09:17 - Променено от: admin
Отговор 


Здравей Ирина, изписания медикамент е синтетичен хормонален продукт и е възможно да въздейства и върху теглото и метаболизма като цяло. След приема му и нормализиране на хормоналния баланс ще повлияе и на кистите, но това ще проследи лекуващия АГ. Задържането на вода също е признак на ПМС. Успокой се и не се вкарвай във филм!

aniani77
Участник
# Дата: 7 юни 2023 07:26
Отговор 


Не знам дали въпросът ми е за тук. На 46 години съм. Последният ми преглед при гинеколог беше преди 4 месеца и всичко беше наред.
По принцип менструацията ми идва на 23 дни. Миналият месец ми дойде навреме и продължи 4 дни, както обикновено. Беше малко по-слаба, тъмночервена и леко кафеникава кръв и имаше малки парченца, около 2-3 мм. След 6дни получих леко присвиване и слузесто течение, като при овулация (но в 2-3 дни по-рано). Две седмици след това имам леко зацапване и усещания като пред менструация, но е 19 ден. Дали може да се дължи на промени свързани с предменопауза?
Правих тест за беременност на 20 ден след акта, отрицателен е.

admin
Администратор
# Дата: 4 авг 2023 09:41
Отговор 


Здравей aniani77, извинявай за забавянето. Както описваш настъпващия хормонален дисбаланс променя и МЦ. При необходимост АГ специалист би назначил хормонално заместваща терапия. За съжаление времето за влизане в нормален ритъм на всичко е индивидуално, но и дълъг процес. Не се притеснявай!

Rosi98
# Дата: 26 мар 2024 11:19
Отговор 


Здравейте! Пих Дуфастон 10 дни преди цикъла ми( февруари), за да го изместя с няколко дни ( винаги е доста болезнен , а имах сватба в същия ден ).
След случаен рутинен преглед (март) откриха 2 см киста.(Ноември 2023 преглед нямаше нищо).
Казаха ми да отида след месец отново на преглед ( имало шанс да се е появила от изместването на цикъла и приема на Дуфастон.
Има ли някой със сходни оплаквания?Възможно ли и да е от него?

admin
Администратор
# Дата: 26 мар 2024 17:18
Отговор 


Здравей Rosi98, Дуфастон е хормонален препарат и е възможно да въздейства върху метаболизма като цяло. Приема му и дали ще повлияе на кистата, е нужно да се проследи от лекуващия АГ. Не се притеснявай.

Вашият отговор
Получерни букви  Курсивни букви  Подчертани букви  Илюстрация  Адрес в Интернет  Забрани *Какво е това?

» Име  » Парола 
Можете да не въвеждате парола, а само име, ако то не се използва от някой регистриран участник.
 

forum software miniBB™ © 2001-2024