Общински здравен център - Шумен

 
 - Начало - Отговор - Статистика - Регистриране - Търсене -
www.ozc-shumen.org / СПИН / Как може да напишете
Автор Съобщение
Възмутената жена
# Дата: 11 ное 2008 21:56
Отговор 


че Спин е заразна болест, ???
Спин е СИНДРОМ а синдромите не са заразни заболявания! Не знам, защо не върнете парите на ТОНКА ВЪРЛЕВА, за да отидат за нещо по-полезно! Освен това напишете нещо и за лечението!

admin
Администратор
# Дата: 11 ное 2008 23:01
Отговор 


Здравейте "Възмутена жена", Вашите знания относно структурата на Министерство на здравеопазването са завидни /визирайки Д-р Върлева/, за което Ви сваляме шапка. Учудващ за нас е факта как човек запознат с фукциите на програмният директор на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" задава въпроси относно лечението на СПИН - проблем с който учените от цял свят вече десетилетия не могат да се преборят. Предполагаме, че Ви е известно че СПИН не се лекува. Лекуват се симптомите на заболяването.
Ако сте чели внимателно би трябвало да Ви направи впечатление, че е обяснено какво означава СПИН, а именно Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност.
Тъй като се отнася и към болестите, които се предават по полов, кръвен и вертикален път, освен това се причинява от вирус следователно е заразна болест.
Справка можете да направите в "Речник на чуждите думи в българския език" издателство "Наука и изкуство" 1978 г., стр.149 - Вирус / лат. virus "отрова"/ биол. Възбудител на заразна болест.

Възмутен мъж
# Дата: 12 ное 2008 10:35
Отговор 


Привет на "Възмутената жена". Учудвам се на вашето писание и искам ако можете и имате желание да ми отговорите на няколко въпроса:
1. Мислите ли че парите дадени за превенция на ХИВ/СПИН са нещо безполезно?
2. Считате може би е по-подходящо те да отидат за изграждане на поредния лъскав МОЛ?
3. Имайки пред вид, че сайта е насочен към младежката аудитория, смятате ли, че сте достатъчно близка с децата си за да говорят с вас по темите застъпени в сайта?
4. Считате ли че има човек някъде по света, който знае по какъв начин се лекува СПИН?
5. Не смятате ли, че ако има такъв то той ще е поне Нобелов лауреат, а може би и новия Бил Гейтс?
6. Как смятате, не е ли по-умно и по-градивно ако имате някакви идеи относно превенцията на ХИВ/СПИ да ги споделите с хората от форума и ОЗЦ вместо да задавате "тъпи въпроси?
Благодаря ви предварително за отговорите на поставените от мен въпроси!

възмутената жена
# Дата: 13 ное 2008 09:05
Отговор 


1. Ако Парите по отпуснати по глобалния фонд, за превенция, не се изпозлват по предназначение и целево то може и да са безполезнени. Хората които работят в областа на превенцията тряжбва правилно да боравят с думите и значението на думите. в Противен случай се създава страх у пациентите - кой ще иска да се тества за инфекция с ХИВ, след като е неясно написано какво е ХИВ и Какво е СПИН и напръв поглед излиза, че защо човек трябва да се тества - за да узнае смъртната си присъда. От другата страна на ножа седи и факта че по този начин се създава допълнителна стигмтизираща представа за ХЖХ/с.
2. Не съм споменала, никъде че трябва средствата да бъдат пренасочени за създаване на лъскав МОЛ това е ваш въпрос, на който отговора е - не не считам, че средствата предвидени за ограничаването на предаването на вируса причинител на синдрома на придобитата имунна недостатъчност, трябва да отидат за създаването на лъска или обикновен или какъвто и да е МОЛ.
3. За съжаление съм бездетна и не мога да отговоря на този въпрос, но ако имах деца, бих говорила с децата си когато те навършат определена възраст за проблеми свързани с полово-предавани инфекции, както и за такива които са трудно-лечими и се предават и по друг път например кръвен.
4. Нека вземем само България, а да не ставаме глобалисти и да мислим върху световни проблеми, които така или иначе тяхното решаване не зависи от нас. В нашата страна дори и спомоща на същата програма - Конторл и превенция на ХИВ и СПИН, са създадени за сега 4 специализирани сектора за лечение на ХИВ и СПИН. Те се намират в градовете Варна, Плевен, Пловдив и София. В тези отделения работят лекари, които повлияват успешнон върху потискането на развитието на HIV - човешкия имунодефицитен вирус чрез ВисокоАктивна АнтиРетровирусна Терапия, и ако организма е в състояние на СПИН т.е. проявява синдрома, е възможно да предпишат правилно лечение и за Опортюнистичните инфекции, които го пречиняват. Броя на тези лекари е 11.
5. Не съм назначена в комисията която номинира за получаване и раздава нобелови награди, и следователно не са ми ясни критериите по които става оценка и подбора за избор, номинация и получаване на такава. Колкото за това дали ще бъде новия Бул Гейтс или не, въпроса е малко неясен - какво точно е значението на израза - новия Бил Гейтс във вашия въпрос? Съжалявам че ви отговарям с въпрос, но не мога да си дефинирам понятието новия Бил Гейтс дори и на ниво представа.
6. Да смятам, че е по-градивно и по-умно ако имам идеи относно ограничаването на разпространението на вируса причинител на СПИН, да ги споделя с хората от форума и ОДЦ, за това и попитах и изразих крайно мнение, което вие смятате за "зададен тъп въпрос". Но ще се съобразя и с вас, и освен всичко друго ще направя и следното нещо:
В момента до 17.11. тече разсискването относно новата стратегия на България за превенцията и контрол на ХИВ/СПИН и ППИ. Ще изкажа и мнението си и там, че е крайно време и в България да започне да се борави правилно със значението на думите ХИВ и СПИН, сцел създаване на ясни представи у целевата група, и да не се предоставя възможност за объркване и неясното, каето според мене води до риск към неразбиране на проблема.
Искрено се надявам да съм ви била полезна с отговорите. Ако имате други - моля питайте.
Забележка: изпозлвала съм местоименията написнаи с малка буква, не от неуважение към Вас питащия, а просто защото визирам всички вас - тези които подържат сайта и форума, с което искам да ви призова - Моля говорете и пишете правилно за ХИВ и СПИН.

възмутената жена
# Дата: 13 ное 2008 09:30
Отговор 


Здравей admin.
Съжалявам ако съм ви засегнала персонално, но човек за да е истински затъпник в областа на ХИВ и СПИН той трябва да изпозлва по-агресивни методи за да привлече вниманието на аудиторията относно проблема.
Нека започнем от там и контрата на фактите: [quote]Предполагаме, че Ви е известно че СПИН не се лекува. Лекуват се симптомите на заболяването. [/quote].
Моля, вземете под внимание какво значи симптом. По същество това е външна прова на болестно състояние, което значи че симптома не се лекува по принцип. Симтома или го има или го няма. Обърнете внимание на следния факт: има и безсимптомни пациенти инфектирани с HIV и такива които са в състояние на СПИН т.е. броя на CD4 клетките им е под 200 и вирусния им товар т.е. броя на вирсините частици на човешкия имунодефицитен вирус е над 100 000 иброени в милилитър периферна кръв. В този случай се започва лечение чрез ВААТР - Високо Ефективна Антиретровирусна Терапия. От тук следва, че не се лекуват симптоми, които така или иначе ги няма.
Относно останалата част на мнението - възможно е 1978 г. в речника да фигурира тази дума virus. Но дори и тогава от биол. гледна точка понятието е било неясно, дотолкова до колкото учените не са и предполагали например че има и вируси които носят генетичната си информация кодирана в РНК. Смята ли са, че носител на генетична информация може да е само ДНК. Така че наистина значението на думата 1978 може и да е било такова, но днес почти 30 г. по късно и медицината и биологията а и българския език се развива. Така думите менят значението си. Вашия форум не е създаден 1978 г. нали? Но дори и да е така фактите са следните:
Възбудителя на заразната болест е именно вируса: HIV или човешкия имунодефицитен вирус или вируса причинител на СПИН. Именно той се предава чрез обмен на някои телесни течности - кръв (както и кръвни продукти), майчино мляко и семенна течност. (въпреки че според последните научни излседвания направени в Швейцария е спорно доколко може семенната течност да е вирулентна - но това е друга тема). Следователно Вируса може да се предаде чрез необезопасен полов акт а не самия синдром. Синдромите се класифицират като друг тип заболяване и те по същество са дефинирани като проява на отклонения в здравословното състояние. Така дефинирано Илиза че и Синдрома на Даун който се дължи на генетичен дефект в хромозомния набор на човека, също е полово предавана болест защото се предава при полов акт от който следва оплождане и оплодената яйцеклетка която се нарича зигота и започва да се дели нататък създава ембрион който при раждането е със синдром.
Надявам се, че съм ви била полезна, искам пак да апелирам, Моля ви не създавайте страх у младото поколение, като се изпозлват неправилно думите. Насочете се върху факта че ХИВ може да се предаде и чрез полов акт, и че лечението му е трудно и за сега са разработени методи и лекарства които потискат неговото развитие, но не го отстраняват напълно от човешкия организъм, а неговата генетична информация остава вградена в клетъчното ядро на определен тип важни за имунната система клетки.
Успех!

admin
Администратор
# Дата: 14 ное 2008 09:28
Отговор 


Здравейте Възмутена жена! По поста Ви разбираме, че сте специалист в областта на здравеопазването. Ще се радваме ако продължив дискусията при личен контакт, защото съгласете се, че форумът не е най - уместното място именно за този разговор. Не сме съгласни с много от твърденията Ви и не желаем да влизаме в излишни полемики с Вас, поради простата причина, че можем да объркаме някой от останалите потребители. Ако имате желание и време, Ви каним на среща в сградата на Общински здравен център / бивш Спортен диспансер/.
ОЧАКВАМЕ ВИ!!!

Възмутената жена
# Дата: 24 ное 2008 21:53
Отговор 


Благодаря за поканата. Ще се въползвам от нея при първа възможност. Въпреки всичко, до тогава, Ви моля искрено да не плашите излишно всички с неправилната представа, че СПИН се предава по полов път а да обърнете внимание на факта че това се отнася за инфекцията с ХИВ. Освен всичко друго е необходимо и да насочвате пациентите които са инфектирани с вируса причинител на СПИН, към най-близкото им място за лечение, което във вашия регион се намира в гр. Варна.
Благодарв!

Анонимен
# Дата: 4 дек 2008 19:29
Отговор 


България трябва да направи лекарство , с което да могат всички пациенти да се излекуват. синдрома на предобитата имунна недостатъчност трябва да изчезне от България .И ви моля да намерите лекарството за да няма жертви в българия.

nedovolniqy
# Дата: 4 дек 2008 19:31
Отговор 


България трябва да направи лекарство , с което да могат всички пациенти да се излекуват. синдрома на предобитата имунна недостатъчност трябва да изчезне от България .И ви моля да намерите лекарството за да няма жертви в България.Моля ви направете така че спинът да стане лечима болест

admin
Администратор
# Дата: 5 дек 2008 10:42
Отговор 


Здравейте Анонимен и nedovolniqy, за съжаление това не зависи от нас.
За сега нашата дейност е свързана с превенция и ограничаване на рисковото сексуално поведение сред младите хора. Надяваме се по този начин да предпазим по-голям кръг от хора.

Анонимен
# Дата: 11 фев 2012 00:22
Отговор 


molq vi kajete mi kakvi sa simptomite na spina ;(

admin
Администратор
# Дата: 24 фев 2012 11:20
Отговор 


Здравей Анонимен, в началото са сайта ни в тема СПИН са описани симптомите му подробно.

Вашият отговор
Получерни букви  Курсивни букви  Подчертани букви  Илюстрация  Адрес в Интернет  Забрани *Какво е това?

» Име  » Парола 
Можете да не въвеждате парола, а само име, ако то не се използва от някой регистриран участник.
 

community script miniBB™ © 2001-2024